Svemirko: Vanilija

Glazbena etiketa: više manje zauvijek

Kod: vmz.d1

Format: digitalni album

Datum objave: 27.1.2017.

Autor glazbe i tekstova, aranžmani, produkcija: Marko Vuković

Mastering: Lionel Williams a.k.a. Vinyl Williams

Dizajn naslovnice: Jeremy Nealis

 

Snimano u studiju Kučerina 15, miksano i producirano u studiju Didina Soba.

© & ℗ 2017. Svemirko


“Iako je Svemirku ovo debi album, Marku Vukoviću to ipak nije prvo izdanje, pa je vjerojatno u toj činjenici moguće tražiti razloge za kompaktnost albuma i dobru raspoređenost pjesama, pri čemu se “Vanilija” sluša u jednom dahu bez pogledavanja na vrijeme i preskakanja pjesama.”

Pedja za terapija.net, ocjena 8/10

“Prosječan ljubitelj glazbe koji je iole privržen domaćoj sceni trebao bi okačiti u bookmarkse službenu stranicu ove etikete, jer doista je vrijedna praćenja i istraživanja alternativne strane Balkana. To zasigurno pokazuje i novoobjavljena Svemirkova “Vanilija” koja predstavlja simbiozu spojivo-nespojivih elemenata koji u konačnici tvore proizvod melankolično plesnih ritmova.”

Marina Štefančić za sound-report.com, ocjena 10/10

Vanilija je avangardni iskorak u reciklirajućoj nam stvarnosti i jedan od najboljih vintage hommagea davno minulom vremenu, njegovim stremljenjima i idejama.”

Zoran Stajčić za ravnododna.com, ocjena 9/10

Vanilija je album koji bi se mogao dopasti mlađoj publici zbog vintage zvuka, dok će onu stariju koja je doživjela 80-te na svojoj koži podsjetiti na mnoge bendove iz tog vremena. Svemirko kao da je ogolio neke autore iz tog vremena i iz njihovih pjesama izvukao esenciju te ju uz pomoć synth popa i simpatičnih gitarskih rifova prilagodio svom izrazu.”

Dubravko Jagatić za nacional.hr

“Ako tražite nešto posebno i drugačije, a opet vrlo radiofonično i prepoznatljivo, te prije svega novo, Svemirko je definitivno vrlo dobar izbor jer nudi sve to u svojem debi albumu “Vanilija”. Za razliku od neki prvijenaca kod nas, ovdje je sve na svojem mjestu, od prpošnijeg početka do nešto zatvorenijeg kraja što samo govori da se radi o majstoru zanata koji nije utukao svoje vrijeme na prošlim projektima.”

Siniša Miklaužić za Muzika.hr, ocjena 4/5

“Hypnagogiczny sci-fi pop z Zagrzebia? Seems legit, biorę w ciemno. Na wyprodukowanym przez Vinyl Williams Vanilija, kryjący się pod aliasem Svemirko Marko Vuković gra rzeczy, których nie da się nie lubić: silnie melodyjny, gitarowo barwiony synth-pop hołdujący ejtisom, Ariel Pink z Joem Knightem lubią to. Jest w tych utworach coś z The Police, ale amatorski vibe i ludyczna namiętność rodem z naszej strony żelaznej kurtyny podświadomie wywołuje skojarzenia z rodzimymi wykonawcami, trochę z Lady Pank, trochę z Papa Dance – być może dlatego, że dzielimy tę samą wrażliwość, a może dlatego, że moja znajomość bałkańskiej sceny muzycznej pozostawia wiele do życzenia. W każdym razie: za mgiełką lo-fi czai się sporo syntezatorowo-gitarowego konkretu, warto więc poświęcić pół godzinki.”

W. Chełmecki za porcys.com

“Možda zbog produkcije, Vanilija, ima jak retro ukus što je na momente pre čini (ponovo) otkrivenim artefaktom hrvatskog popa osamdesetih, nego novim, svežim izdanjem koje je u stanju da se nosi novom, svežom realnošću, pa makar i retro nostalgijom. I to ga kontinuirano drži na emotivnoj distanci od nas.”

Slobodan Vujanović za mislite mojom glavom, ocjena 7-/10

“Svemirko perfektno konta i osjeća koncept: tugaljivi, duboki, melodramatični glas najbolje zvuči kada je postavljen u okvire razigranih sintisajzera i pijanih gitara. Pun pogodak je nedostatak brzog ritma. Album „Vanilija“ donosi muziku koja je istovremeno i intimna i razmrdavajuća, sanjiva i iskričava kao disko kugla.”

S. S. za portalanalitika.me, ocjena 77/100

“Teško je objasniti ovaj divan albumski prvijenac, treba ga doživjeti. Tamo gdje se druže Valentino Bošković, nova Tame Impala i “Boban Petrović bez foliranja i šminke”, tamo želim biti. U tom djeliću gdje se u pastelnim bojama rastapa umjetnost zvuka. Ukoliko volite popastu psihodeliju, syntheve, glitcheve, Mac Demarca i retro zvuk, budite sigurni – na pravom ste mjestu. A to mjesto nije zemlja. Hvala Svemirku što nam je svima pružio dio Svemira na dlanu.”

Marta Lučić za Ziher.hr